Polikarbon LevhaPolikarbon Levha Nedir ?

Polikarbon levha, ham maddesi polikarbon diye bilinen kimyada polikarbonat olarak adlandırılan malzemeden üretilir. Polikarbonatlar, Münich Üniversitesinde görevli bilim adamı Alfred Einhorn tarafından 1898 yılında polikarbon levha bulunmuştur. Yapılan laboratuvar araştırmaları ve üretimden sonra süreçte dönemin endüstriyel düşüncesine ve teknolojisine uyum sağlayamadığı için, ürünün yaygınlaşması ve talep edilen bir ürün olması mümkün olmamıştır.

Yaklaşık 50 yıl sonra 1950’li yılların başında Dr. H.Schnell ve Dr. W.Fox, çalışmaları sayesinde ilk keşfedildiği zamandan daha farklı olarak liner polikarbonatı üretmeyi başarmıştır.

1953 yılına gelindiği zaman polikarbon üretimi ve farklı fonksiyonel ara ürünler, Almanya’da bulunan Bayer firmasında hızla üretilmeye devam başlanmıştır. Aynı yılda General Electric firmasında görevli Dr. Daniel Fox, polikarbon malzemen bağımsız olarak yeni bir ürün sentezlemeyi başarmıştır.

Bundan 4-5 yıl sonra Bayer firması, Makrolon ismi ile 1958 yılında, General Electric şirketi de 1960’ların başında Lexan markasıyla üretime başlamıştır. Polikarbon malzeme, ilk olarak sera gibi kapalı mekanlarda ve çevre düzenlemelerde yalıtım malzemesi olarak talep görmüştür.

 Bundan 10 yıl sonra ilerleyen teknoloji ve artan araştırmalar sayesinde, daha farklı renk ve saydamlığa sahip polikarbonit malzemeler üretilmeye başlanmıştır. Polikarbon; kolay şekil alabilir yapısı, işlevselliği, ısı ve darbelere karşı dayanıklılığı sayesinde endüstriyel anlamda üretimin olduğu her alanda tercih edilir bir hale gelmiştir.

Yenilikçi gelişmelerin hız kazandığı son yıllarda, farklı üretim şekillerine uyumlu, ergonomik ve dayanıklı yapıda olması gibi özelliklerinden dolayı polikarbonat ürünler, çok daha fazla sektörde tercih edilen ana malzemeler arasına girmeye başarmıştır.

Polikarbon malzemenin ışığa karşı davranışı oldukça dengeli olup bununla beraber ileri derecede saydam bir maddedir. Yapısı sert plastikten oluşan malzeme termoplastiklerin özel bir grubunda yer alır.

Başta tepe ışığını almak üzere içi boşluklu bir yapıya sahip ve levhalar şeklinde olup camın alternatifi olarak kullanılır. Darbelere karşı dayanıklı olması ile cama nazaran avantajlı bir malzemedir.

Polikarbon levhanın yapısı gereği, işlenebilmesi, kalıplanması ve ısıl olarak şekillendirilmesi oldukça kolaydır. Termoplastik bir ürün olan bu malzeme modern imalat sektöründe çok geniş kullanım yelpazesine sahiptir. Ham maddesinin polikarbonat olarak isimlendirilmesi sebebi uzun moleküler zincirleri içinde karbonat grupları (-O-CO-O-) tarafından bağlanmış fonksiyonel bir yapıya sahip olmasıdır.

Bisfenol A grupları ile bağlanmış karbonatların oluşturduğu polimer zincirler, en yaygın polikarbonat plastik tipidir. Polikarbonat levhaların, oldukça dayanıklı bir malzeme yapısı vardır. Bu özelliği ile beraber kurşun geçirmez cam yapımında da kullanılır. Polikarbonatların karakteristikleri akriliğe oldukça benzer, fakat polikarbonat daha güçlüdür.

Ayrıca bu polikarbonatın içindeki polimer yapısı ile oldukça şeffaf ve ışığı geçirir bir özellik gösterir. Cam malzemeden daha iyi ışık geçirgenlik özelliğini bünyesinde barındırır.

Berraklık, sağlamlık ve güvenlik yönünden optimum performans gösterir. Bu yapısı ile son yıllarda başta inşaat olmak üzere pek çok alanda talep edilen bir ürün haline gelmiştir. Polikarbonat levha; çatı kaplamalarında, bina cephe sistemlerinde, sera ve tıbbi cihazlarda olmak üzere geniş bir yelpazede sıklıkla tercih edilir.

Polikarbon Levha Özellikleri Nelerdir?

Polikarbon levha, sahip olduğu özellikleri ve sağladığı faydalar bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Malzeme, ileri derecede saydam olan yapısı ile neredeyse cam kadar berrak ve net bir görüntüye sahiptir. Saydamlık ve netliğinin yanında cama kıyasla birçok avantajı da vardır.

Sert plastik malzeme yapısına sahip levhalar, cama oranla çok daha sağlam bir malzemedir. Bunun ile beraber darbelere karşı oldukça dayanıklılık gösterir. Sağlamlığının yanı sıra cama oranla %50 daha hafiftir. Bu yüzden kullanıldığı ortamlara tutunduğu malzemeye ekstra bir yük yüklemez.

Ses geçirmeyen özelliği ile ses izolasyonu gereken yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ses izolasyonunu en iyi şekilde sağlar. Sessiz ortamların oluşturulması için ideal bir malzemedir. Cama alternatif bir malzeme olmasına karşın levha, cam paneller kadar maliyetli bir ürün değildir.

Cama kıyasla maliyet açısından çok daha ekonomiktir. Bunun yanı sıra uzun süreli kullanım sonrasında bakım gerektirmez ve sağladığı ısı izolasyonu sayesinde kullanıcılarının önemli bir oranda tasarruf etmelerine de yardımcı olur. Malzemenin sahip olduğu esnek yapısı ile montajı oldukça kolaydır.

Polikarbon levhalar çift taraflı şekilde Ultraviole (UV) dalgalara korumalı olarak üretilir. UV koruma özelliğine sahiplerdir. Bu sayede güneşin zararlı ışınlarından koruyan levhalar, ışınların içeriye girmesine izin vermez. Böylece hem ürün renginde herhangi bir bozulma olmaz hem de dış etkenlere karşı korunma sağlanmış olur. Polikarbon malzemenin özelliği ile yüzeyinde su birikmez.

Herhangi bir yangın durumunda alevi yaymama özelliği sayesinde tehlikenin önüne geçilir. Bu özelliği ile yangın standartlarına uygun bir malzemedir. Kırılmaya ve hava şartlarına dayanıklılığı ile uzun yıllar bakım yapılmadan kullanılabilir.

Farklı iklim koşullarına ve doğa yapısına uyumluluk gösterir. Kolayca baskı ile şekil verilebilir. Sıcak ve soğuk bükülme özelliğine sahiptir, böylece farklı tasarımların yapımına kolaylık sağlar. 

Polikarbon Levhanın Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ürünün kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Başlıca kullanım alanları şu şekildedir sıralanır:

  • Kış bahçelerinde
  • Teras gibi mekanların üst ve yan taraflarında
  •  Çatı aydınlatmalarının dış etkenlerden korunmasında
  •  Aydınlık sağlasın diye yüzme havuzlarında
  •  Balkon, merdiven korkuluklarında
  •  Stadyumların dış kaplamalarında
  •  Duraklarının çatı bölümlerinde
  •  Reklam panolarında
  •  Bankalar ve binaların giriş ve çıkışlarında
  • Ve yaya üst geçitlerinde tercih edilmektedir.

Kullanım alanı açısından günümüzde araba ve otopark yapımında da tercih edilen bir malzeme konumundaki levhalar, inşaat ile birlikte gıda sektöründe de fazlaca talep görmektedir.

Güneş ışınlarının arabalara zarar vermesinden dolayı alternatif olarak denenmiş ve sağladığı faydalar neticesinde araba endüstrisinde kullanılmaya başlanmıştır. Polikarbon levhaların sıklıkla kullanıldığı alanlardan bir tanesi de çatı kaplamalarıdır.

Polikarbonun teknik özellikleri kaplama olarak kullanılmasının tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Çatı işlerinde tercih edilen polikarbon levhanın başlıca avantajlarından biri de ışığa karşı gösterdiği davranıştır.

Güneş ışığını yani Ultraviyole ışınları (UV) direkt olarak geçirmediği, süzerek geçirdiği için talep edilen ortamda herhangi bir rahatsızlık vermeden kullanılabilinir. Isı izolasyonu konusunda da oldukça başarılı performans gösteren polikarbonat levha tercih edildiği alanlarda hiçbir ısı kaybına neden olmadan kullanılmaktadır.

Polikarbonat levhaların, yapısı gereği kolay şekil verilebilme özelliği vardır. Dayanıklılık açısından da oldukça dirençli olan bu malzeme her türlü iklim koşulunda performans gösterir. Levhaların sıcaklık indeksi -40 ile 115 derece arasıdır.

Çatılarda tercih edilmesinin yanında farklı alanlar ve sektörlerde de talep edilen bir ürün olan levhaların suyu üstünde tutmama özellikleri de vardır. Sağlamlığı, ısı ve ses izolasyonu ve ışık geçirgenliği ile kullanımda ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap vermekte olup hafifliği ile birlikte kolaylıkla montajı yapılabilir.

Polikarbon Levha Ölçüleri ve Kalınlıkları Nedir?

Polikarbon malzemenin yoğunluğu, 1.20 g/cm3 olup kullanım sıcaklığı ise -100°C ile 135°C arasındadır. Malzemenin kırılma katsayısı 1.585 ± 0.001 değerleridir.

Polikarbon levhanın ölçüleri, oluklu polikarbon levhalar için 2.10 metre ile 6 metre arasıdır. Oluklu polikarbon levhaların ölçüleri tercih edilen alana ve ihtiyaca göre 4 mm ile 16 mm arasında olacak şekilde belirlenir. Polikarbon levhanın ışık geçirgenliği katsayısı ise %90’dır.

Polikarbon Levhalar Ne Kadar Sağlam?

Sağlamlık ve ışık geçirgenliği noktasında kullanıcılarına fazlasıyla fayda sağlar. Camdan oldukça sağlam olan madde esnekliği ile de darbelere karşı kendini koruyabilecek yapıya sahiptir. Bunun ile beraber camdan hafif olmasıda kullanıcılarına kolaylık sunar. Polikarbonlar oldukça sert ve darbelere karşı dayanıklı bir malzemedir.

Kurşun geçirmez cam katmanları arasında bile sıkça kullanılmak için tercih edilir. Cama oranla çok daha sağlam olması sebebiyle, camın en büyük alternatifi konumundadır.

Cam ile karşılaştırıldığında 300 kat daha mukavemetli bir malzemedir. Bu özellikleri sayesinde levhalar ile modern yapılarda, kullanıcıların isteklerine ve taleplerine daha uygun ve pratik çözümler sunmak çok daha kolay hale gelir.

Polikarbon Levhaların Sağlamış Olduğu Avantajlar Nelerdir ?

Alevi yaymayan özelliği ile güvenlik yönünden de tam not alır. Ülkemizde olmak üzere dünyada yaygın olarak kullanılan bir üründür.

Çeşitli sektör alanlarında talep edilen bir malzeme olan levhalar kullanıcıların ihtiyaçlarını yerine getirme noktasında yardımcı olur. Farklı alanlarda ve çeşitli işlerde tercih edilebilmesi ile polikarbon levha malzemeler insanlara büyük avantajlar sağlar.

Sektörde mühendislik plastiği olarak da bilinen polikarbonat, aynı grupta bulunduğu birçok plastik türü ile kıyaslandığında çok daha dayanıklı bir malzeme olduğu ortaya çıkar. Yüksek sıcaklığa maruz kaldığında bozulmayan özelliği sayesinde kullanımı kolaydır.

Polikarbon levhalar gün ışığından fazlası ile faydalanılması ve rahatsız edecek ışınların engellenmesi gereken mekânlarda en ideal çözüm olarak değerlendirilir. Malzemenin sahip olduğu reçine özelliğinden dolayı darbelere karşı oldukça dayanıklı olan polikarbon malzeme akrilik ve cam gibi kaplama malzemelerine göre daha hafiftir.

Yüzeyde su tutmama ve ultraviyole filtrasyonu sağlayan koruma sistemleri ile uzun ömürlü olmaktadır. Bunun ile beraber mükemmel ışık geçirgenlik özelliği sunan polikarbon malzemeler mimari alanlarda dizayn kolaylığı sayesinde fazlaca tercih edilmektedir.

Yapısı ile sektörde, tasarımlarda kullanılmak üzere talep görmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte polikarbon günlük yaşamda etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Polikarbon Levha Fiyatları 2022

Polikarbon levha, birçok alan ve sektörde talep gören ve tercih edilen bir üründür. Bunun sebebi barındırdığı özellikler ve kullanımda sunduğu faydalardır. Sağlamlık konusunda sektörde tercih edilen birçok ürünün yerini alan levhalar, bunun ile beraber esneklik ve hafiflik yönünden de kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verir.

Cama nazaran daha iyi olan malzeme UV ışınlarına karşı süzgeç görevi görmesi ile de cama alternatif olarak kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Zararlı ışınları süzen yapısı güneşten gelebilecek zararları absorbe eder.

Seralarda da tercih edilen bir malzeme olan polikarbon, dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması ile çokça talep görmektedir. Kolay ve pratik montajı ve isteklere optimum seviyede cevap vermesi ile polikarbon levha birçok sektör ve alanda hızlı bir şekilde alternatif olmaya başlamıştır.

Ayrıca sahip olduğu ısı ve ses izolasyonu özelliği ile yaşam alanlarını daha güzel hale getirir. Bu sayede konforu kullanıcılarına en güzel şekilde sunar. Hayatınıza kattığı kalite ve ihtiyaçlarınıza hızlı bir şekilde cevap vermesinin yanında polikarbon levhalar, cam gibi alternatiflerine kıyasla uygun fiyatları ile de kullanıcılarını memnun eder. Ergonomik açıdan sağladığı faydaların yanında cazip ve ekonomik fiyatları ile polikarbon levha hayatınıza artı katar.

Polikarbon
0,00TL
polikarbon levha polikarbon#Polikarbon Levha#şeffafsandviçpaneli#şeffaftrap..
Polikarbon Levha
polikarbon,polikarbonlevha,polikarbonlevhafiyatları,polikarbonfiyatları,polika..
Polikarbon Levha 2
  polikarbon polikarbon levha polikarbonat levha ..
Yeni
0,00TL
  • ADET

Yeni
0,00TL
  • ADET

Yeni
0,00TL
  • ADET

Gösterilen: 1 ile 3 arası, toplam: 3 (1 Sayfa)